Поєднання наукових досліджень та громадської роботи екологами університету

14 березня екологами кафедри хімії, екології та методики їх навчання та бакалавром-екологом Дарією Цибою (в рамках написання кваліфікаційної роботи, керівник Наталія Душечкіна) виявлено ураження липи серцелистої (Tillia cordata L.) рослиною-напівпаразитом омелою білою (Viscum album L.). Дослідження проводилися на території паркових зон центральної частини міста Умань.

На основі розробленої викладачами-екологами методики комплексної оцінки ступеня ураження деревних рослин омелою білою проведено облік та моніторинг її поширення. За результатами дослідження запропоновано проведення заходів із знищення цієї рослини (застосувати механічний метод – обрізування гілок на деревах з кущами омели, які не плодоносять, на 5-7 см, з плодоносними – не менше 15-20 см нижче місця прикріплення її до гілок. У разі ураження крони дерев омелою білою більш ніж на 60% вони підлягають видаленню). Така операція дозволить запобігти подальшому розповсюдженню Viscum album L. на кроні Tillia cordata L. та деревних рослин, що зростають навколо неї.

Екологи обгрунтували звернення до Відділу житлово-комунального господарства Уманської міської ради щодо обстеження зелених насаджень уражених омелою на території громади для подальшої боротьби з омелою, що не повинно мати стихійний характер, а бути організованою і послідовною роботою.

Комментарии запрещены.